Stránka se načítá...

Twin Peaks - články

<  

- Úvodní článek






 

Úvodní článek

Městečko Twin Peaks se nachází v nádherné krajině voňavých Douglasových jedlí, v krajině hlubokých lesů, čistých řek a jezer nedaleko kanadských hranic. Něco přes 50 000 obyvatel žije poklidným, zavedeným životem typického amerického městečka. Benzinová stanice, malé bistro, hotel Great Northern vonící dřevem. Útulné sídlo policie, moderní střední škola, záviděníhodná nemocnice a pila - hlavní zdroj prosperity městečka. Až jednou je na břehu řeky nalezena zavražděná středoškolačka Laura Palmerová...

F.B.I. pošle do města jednoho ze svých nejlepších - speciálního agenta Dalea Coopera. Ten se brzy seznámí s místními ochránci zákona šerifem Trumanem a jeho zástupci Andym a Hawkem. Společně se pouští do vyšetřování vraždy premiantky místní střední školy. Ale neznáte Davida Lynche, jestli očekáváte běžný detektivní seriál. Ne všichni vrazi nutně musí být lidé a sovy nejsou, čím se zdají být...

Do Twin Peaks poprvé zavedla dvojice režisér David Lynch a scénárista Mark Frost diváky televize ABC 8. dubna 1990. Původně měl seriál osm dílů, později vzniklo dalších dvaadvacet a já, tak jako mnoho dalších fanoušků, doufám, že snad někdy třeba ještě vzniknou další. Tvůrci vystavěli nádherně bizarní sondu do života zdánlivě pohodového amerického maloměsta. Vražda způsobí trhlinu v masce Twin Peaks, kterou proniká na povrch mnoho dalších hříchů místních obyvatel (ať už jsou z tohoto, či jiných světů). Podvody, násilí, drogy, prostituce, únosy a další vraždy, to vše se snaží zamotat hlavu strážcům zákona i divákovi. Ale Cooperovi se dostává pomoci i z jiného světa, protože jsou-li duchové-padouši, jsou i duchové-klaďasové.

Do hlavní role agenta Coopera obsadil Lynch svého dvorního herce Kyla MacLachlana. Před Twin Peaks spolupracovali na filmu Modrý samet (Blue Velvet) a Duna (Dune). Kyleovi přinesla role poněkud zvláštního speciálního agenta velkou popularitu, ale také ho na dlouhou dobu zaškatulkovala. Jeho Cooper je okouzlující muž zákona s netypickými metodami vyšetřování, slabosti pro dobrou kávu a koláč a s nezbytným diktafonem. Šerifa Harry Trumana, který ví o obyvatelích svého města mnohdy víc, než oni sami, zkušeně zahrál Michael Ontkean (ten už hrál tolik policistů, že by měl sám dostat odznak; Street Justice). Tým na straně zákona doplňují šerifovi zástupci - zkušený indiánský stopař Hawk (Michael Horse - The Lone Ranger) a občas lítostivý Andy Brennan (Harry Goaz). Na straně zločinu jsou potenciálně všichni (čtyři jmenované nevyjímaje), režisér nenechal téměř žádnou postavu bez stínu podezření.

Jedna z nejnádhernějších záležitostí seriálu je spousta kouzelně šílených postav. Psychiatr, který nutně potřebuje psychiatra; muž s jednou rukou a dvěma osobnostmi; žena s jedním okem, jejíž posedlost je vynalézt nehlučné jezdce pro záclony; agentka F.B.I. Dennisa, která je vlastně Dennis; dáma s polenem, které vidělo spoustu zajímavých věcí, jen se ho zeptejte; nahluchlý, tudíž ukřičený šéf agenta Coopera (sám režisér Lynch); milovník orchidejí, který nikdy neopoustí svůj dům; obr; malý muž odjinud; odporný zabiják Bob a mnoho dalších.

Bizarní svět Frosta a Lynche skvěle doplňuje jazzová hudba Angela Badalamentiho, kterou jsem schopna poslouchat od rána do večera a o které moje matka tvrdí, že by ji brzy dohnala k sebevražedné depresi. Písně s texty Davida Lynche nazpívala Julee Cruise, která se objeví i na pódiu v seriálu. Diváci Twin Peaks se většinou rozdělí na dvě části, buď jej úplně zatratí, nebo se stanou nekritickými obdivovateli. Málokdo zůstane na půl cesty. Městečko Twin Peaks se stalo prakticky kultovním seriálem. Navázalo ne něj několik dalších projektů - film Twin Peaks, knihy Deník Laury Palmerové (napsala ho dcera Davida Lynche) a Paměti agenta FBI (Scott Frost), ale ani jedno z nich mě příliš nenadchlo. Nicméně seriál je rozhodně skvělý, i když si nejsem jistá, že jsem pochopila úplně všechno (je-li to vůbec možné...)

převzato z Večernice

Úvod
Novinky
David Lynch
Celovečerní filmy
Krátké filmy
Seriály
Hudba
Knihy
DVD
Ostatní tvorba
Rozhovory
Odkazy
 
Ankety
Guest Book
 
autor webu
Logo
http://lynch.euweb.cz/