Stránka se načítá...

Twin Peaks - články

<  

- Městečko Twin Peaks - soundtrack






 

Městečko Twin Peaks - soundtrack

Hudba z alba Twin Peaks si s kultovním seriálem Davida Lynche nezadá, co do tajemnosti a mnohovrstevnosti (nehovoříc o originalitě) téměř nic. Jejím autorem je Angelo Badalamenti, jenž je autorem hudby k Lynchovým nejslavnějším filmům (Mimochodem, film Twin Peaks obsahuje téměř zcela původní hudbu).

Úvodní twin peaks theme je nejznámější skladbou, jež týden co týden přibíjela diváky do křesel. Pomalé syntezátory jsou přesně tím optimistickým pohledem na "normální a fungující" provinční městečko (jen si vzpomeňte na ceduli s nápisem WELCOME TO TWIN PEAKS). Laura Palmer's theme je opět překrásná syntezátorová balada a dokonale vystihuje podstatu světlé Lauřiny stránky. Instrumentálka AUDREY'S DANCE obsahuje všechny prvky twinpeaksovského doprovodu - jazzový podklad, saxofonová sóla a to typické luskání prsty. Mezi vypjatými skladbami jsou na albu umístěny původní Badalamentiho písně v podání zpěvačky Julee Cruise, jež otextoval sám David Lynch. Julee Cruiseeová má neuvěřitelně čistý a vysoký hlas, čímž se písně posouvají nad úroveň běžných balad - a to i zásluhou textů (THE NIGHTINGALE, INTO THE NIGHT a závěrečná FALLING - což je vlastně nazpívaný hlavní motiv). Skladby FRESHLY SQUEEZED a NIGHTLIFE IN TWIN PEAKS jsou tou nejčernější depresí a o nějakém konkrétním hudebním žánru nemůže být řeč. Melodie je vyluzována zvuky připomínajícími nejvíce oživlý noční les. BOOKHOUSE BOYS a DANCE OF DREAM MAN mají opět převážně jazzový charakter (i tady přijde ke slovu elektronika) a patří k těm skladbám u nichž člověk neví jestli se smát, být šokovaný nebo mít strach.

Album samozřejmě obsahuje "to nejlepší" z hudby, jíž se pochopitelně objevilo v seriálu daleko víc. Myslím, že toto dílo patří k tomu nejlepšímu, co lze v oblasti soundtracků zakoupit. Jazzové pasáže na první pohled nudné a nadbytečné se po několikerém poslechu změní v to co seriál - v kultovní klasiku.

Roman Dvořák & Pavel Orawczak 1996-1998

Úvod
Novinky
David Lynch
Celovečerní filmy
Krátké filmy
Seriály
Hudba
Knihy
DVD
Ostatní tvorba
Rozhovory
Odkazy
 
Ankety
Guest Book
 
autor webu
Logo
http://lynch.euweb.cz/